Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

SSD (Solid State Disk)


Τι είναι ένας σκληρός δίσκος SSD (Solid State Drive)

Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους δίσκους SSD είναι αρκετά παλιά. Οι SSD εμφανίζονται εδώ και μερικές δεκαετίες σε διαφορετικές μορφές, με την πρώτη να είναι βασισμένη σε RAM και με απλησίαστη τιμή, γι'αυτό και τους βλέπαμε μόνο σε υπερυπολογιστές. Τη δεκαετία του 90, οι SSDs με μνήμη Flash κάνουν την εμφάνιση τους, αλλά οι τιμές είναι για άλλη μια φορά απαγορευτικές για προσωπικούς υπολογιστές. Από το 2000 και μετά η τιμή των μνημών Flash άρχισε να πέφτει και μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι δίσκοι SSD βρίσκονται σε πολλούς προσωπικούς υπολογιστές ως κύριοι σκληροί δίσκοι.

Τι ακριβώς είναι ένας δίσκος SSD; Αρχικά ας αναφερθούμε στο τι είναι ένας απλός σκληρός δίσκος (HDD). Ένας HDD δίσκος είναι, με απλά λόγια, ένα σύνολο από μεταλικούς δίσκους με ειδική επίστρωση από ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από ένα άξονα. Στην επιφάνεια αυτών των μαγνητικών δίσκων γράφονται δεδομένα από ένα μικροσκοπικό μηχανικό βραχίονα με μια λεπτή μύτη στην άκρη. Κατά την εγγραφή των δεδομένων, αλλάζει η πολικότητα των μαγνητικών κομματιών των δίσκων. Όταν λοιπόν θέλουμε να γράψουμε ή να διαβάσουμε δεδομένα από ένα σκληρό δίσκο HDD, οι εσωτερικοί δίσκοι γυρνάνε με μεγάλη ταχύτητα ενώ η κεφαλή (λεπτή μύτη) ψάχνει και έτσι βρίσκονται τα δεδομένα. Φυσικά η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, αλλά συμπαιρένουμε ότι υπάρχει και αρκετή μηχανική εργασία στο παρασκήνιο.

Οι δίσκοι SSD από την άλλη, δεν έχουν ούτε ένα κινούμενο εξάρτημα. H τεχνολογία ενός δίσκου SSD έχει περισσότερα κοινά με ένα USB flash drive απ'ότι με ένα απλό σκληρό δίσκο HDD. Η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων SSD που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν μνήμη NAND, ένας τύπος ευμετάβλητης μνήμης, ο οποίος δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει δεδομένα (ενώ η μνήμη RAM για παράδειγμα, χάνει όλα της τα δεδομένα κάθε φορά που κλείνουμε τον υπολογιστή). Επίσης η μνήμη NAND είναι σημαντικά πιο γρήγορη από ένα μηχανικό δίσκο ο οποίος χάνει αρκετό χρόνο στην αναζήτηση δεδομένων.
Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα SSD vs HDD
Πλεονεκτήματα ssd:
Δεν έχουν μηχανικά-κινούμενα μέρη. Αυτό συνεπάγεται στο ότι:
1) δεν ζεσταίνονται,
2) δεν κάνουν θόρυβο,
3) είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω τότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να "πάει" στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές)
4) δεν κινδυνεύουν να αστοχήσουν(=να χαλάσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα) λόγω δονήσεων
5) δεν καίνε πολύ ρεύμα (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο) 




Μειονεκτήματα ssd:




1) Είναι ακριβοί και έχουν μικρό μέγεθος
Αν το πάρετε αναλογικά πόσο στοιχίζει 1GB σε έναν SSD και σε έναν HDD, η διαφορά είναι τεράστια...
Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB ...
2) Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών
Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί.
3) Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι ταχύτητες εγγραφής είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των δίσκων HDD.

Συντήρηση ενός δίσκου SSD

H μόνη διαφορά που θα παρατηρήσετε εάν προμηθευτείτε ένα δίσκο SSD θα είναι η αυξημένη ταχύτητα. Όταν όμως θέλετε να συντηρήτε τον δίσκο σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες αρκτετά σημαντικοί για το χρόνο ζωής αλλά και τις επιδόσεις του.


Μην κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου σας. Η ανασυγκρότηση είναι μια τελείως άχρηστη εργασία για ένα δίσκο SSD και μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η ανασυγκρότηση είναι μια τεχνική η οποία "συμμαζεύει" αρχεία και φακέλους που είναι διάσπαρτα και τα συγκεντρώνει όλα μαζί ώστε να είναι γρηγορότερη η αναζήτηση και η προσπέλαση τους από ένα δίσκο HDD. Στους δίσκους SSD η αναζήτηση γίνεται σχεδόν ακαριαία αφού δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέρη για την προσπέλαση δεδομένων. Συμπεραίνουμε έτσι ότι με την ανασυγκρότηση ενός δίσκου SSD το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής του. Στα Windows 7 η ανασυγκρότηση δίσκων είναι απενεργοποιημένη για δίσκους SSD.


Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες καταλόγου. Εάν το λειτουργικό σας σύστημα διαθέτει υπηρεσίες καταλόγου (τα Windows έχουν) για γρηγορότερες αναζητηήσεις, τότε απενεργοποιήστε το. Η ταχύτητα ανάγνωσης ενός δίσκου SSD είναι τόσο γρήγορη που η δημιουργία ενός καταλόγου αρχείων το μόνο που θα κάνει είναι να επιβαρύνει τον δίσκο με επιπλέον εγγραφές.


Αφήστε ένα κομμάτι του δίσκου άδειο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίσκων SSD προτείνουν να αφληνουμε το 10-20% του δίσκου άδειο. Ο κενός χώρος θα βοηθήσει τους αλγόριθμους που καθορίζουν τη θέση των δεδομένων στις μνήμες NAND και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Αποθηκεύστε τα αρχεία πολυμέσων σε ένα δίσκο HDD. Μέχρι οι τιμές στους δίσκους SSD να πέσουν αρκετά, δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύετε τα αρχεία πολυμέσων σε αυτούς. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δίσκο HDD 1TB με λιγότερα από 100 ευρώ και να τον έχετε σαν αποθηκευτικό χώρο για τις ταινίες,τη μουσική και τις φωτογραφίες σας.


Επενδύστε σε μνήμη RAM: Συγκριτικά με το κόστος των δίσκων SSD, οι μνήμες RAM είναι φθηνές. Όσο περισσότερη RAM έχετε, τόσο λιγότερες αναγνώσεις / εγγραφές θα γίνονται στο δίσκο σας, και τόσο περισσότερο θα ζήσει.
Τι είναι το TRIM στους SSD;
Το TRIM είναι μία τεχνολογία που έχουν σχεδόν όλοι οι SSD, ας το πούμε αυτόματης ανασυγκρότησης, ώστε τα δεδομένα να είναι εύκολα προσπελάσιμα ακόμα και μετά από πολλές εγγραφές-σβησίματα-επανεγγραφές.
Για να το πούμε πιο απλά, το TRIM είναι σαν μια νοικοκυρά που συμμαζεύει το χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έτσι ο ιδιοκτήτης, στον συμμαζεμένο αυτόν χώρο, βρίσκει πολύ γρήγορα αυτά που θέλει!
Σε τι βοηθάει; Στο να παραμένει ο δίσκος μας πάντα γρήγορος, στην ανάγνωση-εγγραφή των δεδομένων και να μην πέφτουν οι επιδόσεις του μετά από κάποιες επανεγγραφές-σβησίματα, λόγω της παρατεταμένης αναζήτησης.

Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD;


Οι ssd είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να bootάρουν τα windows από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν.
Θα δείτε σημαντική διαφορά σε ταχύτητες και εκεί είναι και το όλο παιχνίδι.
 
SSD και RAID
Μπορούν να λειτουργήσουν σε RAID και όντως, αυξάνονται οι επιδόσεις, αλλά το πρόβλημα που δεν έχουν επιλύσει ακόμα είναι το TRIM:
αχρηστεύεται -δεν λειτουργεί σε RAID, με αποτέλεσμα σταδιακά να πέφτουν οι επιδόσεις.
Άρα σαν τελικό συμπέρασμα, είναι σαν να έχουμε ένα πολύ φουσκωμένο μπαλόνι, που ξεφουσκώνει σταδιακά και στο τέλος είναι σχεδόν ξεφούσκωτο...
Κοινώς, με την πάροδο του χρόνου, είναι δώρον άδωρο...

Είναι ένας δίσκος SSD κατάλληλος για εμένα;
Μέχρι εδώ μάθατε την ιστορία των δίσκων, πως λειτουργούν και μερικές συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι όμως ένας δίσκος SSD απαραίτητος για εσάς; Αν όλα τα παρακάτω σας ενδιαφέρουν, τότε είστε ένα μελλοντικός χρήστης δίσκου SSD.

Θέλετε να ο υπολογιστής σας να ανοίγει γρήγορα: Με ένα δίσκο SSD θα ανάψετε τον υπολογιστή σας και σε μερικά δευτερόλεπτα θα σερφάρετε στο internet. Ενώ με ένα δίσκο HDD η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει και μερικά λεπτά.

Θέλετε ταχύτατη πρόσβαση στις εφαρμογές αλλά και στα παιχνίδια: Το είπαμε πολλές φορές, αλλά οι δίσκοι SSD είναι πραγματικά γρήγοροι!

Θέλετε ένα πιο ήσυχο υπολογιστή και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι δίσκοι SSD είναι αθόρυβοι και πιο οικονομικοί στην κατανάλωση ενέργειας.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο δίσκους, ένα για το λειτουργικό σύστημα και ένα για τα αρχεία σας: Εάν έχετε μεγάλο όγο αρχείων όπως ταινίες HD, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε και ένα δεύτερο δίσκο HDD για να τις αποθηκεύετε.

Μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός δίσκου SSD: Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, τότε μπορείτε να επενδύσετε σε ένα δίσκο SSD, του οποίου το κόστος να υπενθυμίσουμε πως είναι σχεδόν 500% μεγαλύτερο ανά GB συγκριτικά με ένα HDD δίσκο.
Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ελκυστικά, τότε συγχαρητήρια! Ο δίσκος SSD είναι κατάλληλος για εσάς.
Αγορά SSD: τι να προσέξω
Πριν λοιπόν αγοράσουμε έναν SSD δίσκο, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
1) Να αγοράσουμε έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας από όσο χρειαζόμαστε.
Πχ αν χρειαζόμαστε 30GB, καλό θα ήταν να πάρουμε έναν 60GB. Ο λόγος είναι ότι θα έχουμε πάντα τις μέγιστες αποδόσεις και ο δίσκος μας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
2) Να προσέξουμε τα I/O operations per second.
Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι το πρώτο χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε βάση!
Ένας δίσκος με 50.000 I/O operations per second για ανάγνωση και 6.000 για εγγραφή, είναι σίγουρα πολύ καλός σε ταχύτητες.
Πολλά καταστήματα δεν αναγράφουν αυτό το χαρακτηριστικό για το μοντέλο που θέλουμε.
Μπορούμε όμως εύκολα να το βρούμε με μία αναζήτηση στο google.
3) Φροντίστε να έχει καλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης.
Συνήθως αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι η ανάγνωση (φόρτωση windows, άνοιγμα προγράμματος, κλπ). Οπότε φροντίστε, τουλάχιστον η ανάγνωση, να είναι μεγάλη.
Βέβαια, προσπαθήστε, ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτετε, να πάρετε και με όσο το δυνατόν υψηλότερη εγγραφή.
ΠΗΓΗ: http://www.pcsteps.gr και http://coolweb.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου