Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Συμπτώματα του εθισμού στους εφήβους

Όπως σε κάθε εθισμό έτσι και στα βιντεοπαιχνίδια υπάρχουν σημάδια τα οποία φανερώνουν πως κάποιος έφηβος έχει εθιστεί με αυτά.

Μερικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν κάποιος έφηβος έχει εθιστεί είναι:
  • Ανησυχία
    Κάποιος που είναι εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια συχνά παρουσιάζει μια ασυνήθιστη ανησυχία  με το παιχνίδι ή τον υπολογιστή όταν είναι μακριά από αυτό.
     Ο έφηβος μπορεί να φαίνεται έξαλλος, εκνευρισμένος, ή ανιδιοτελής και μπορεί να μιλά για το παιχνίδι σχεδόν συνεχώς.
  • Υποβάθμισης Χρήση Υπολογιστή
    Είναι συνηθισμένο για κάποιον με εθισμό, να υποβαθμίσω το χρονικό διάστημα που περνά μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Το άτομο μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες, λέγοντας ότι "πρέπει" να είναι online, ή μπορεί να πει ψέμα.
  • Έλλειψη ελέγχου
    Ένα άτομο που είναι εθισμένος, ή είναι στα όρια να εθιστεί, δεν είναι σε θέση να ελέγχει την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύει στον υπολογιστή. Μπορεί να πάει on-line με την πρόθεση να περάσουν 15 ή 20 λεπτά, αλλά δίνει παράταση στον χρόνο μέχρι να περάσουν ώρες.
  • Απώλεια του Χρόνου
    Στο ίδιο πνεύμα, ένα άτομο μπορεί να καθίσει στον υπολογιστή του, και πάλι με την πρόθεση να περάσουν λίγα λεπτά, αλλά χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου και ξαφνικά διαπιστώσετε ότι έχουν περάσει αρκετές ώρες. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον με εθισμό στα παιχνίδια για να παίζει όλη τη νύχτα και συνειδητοποιεί πόσος χρόνος έχει περάσει, όταν ο ήλιος αρχίζει να ανεβαίνει.
  • Αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της ζωής
    Επειδή περνά πολλές ώρες στον υπολογιστή ή σε video console για παιχνίδια παραμελεί άλλους τομείς της ζωής του. Μπορεί να κρατάει απόσταση από τους φίλους του ή την οικογένεια του που παλιά ήταν πολύ δεμένοι.
    Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, ο έφηβος μπορεί ακόμη και παραμέληση την προσωπική υγιεινή, επιλέγοντας να παίξει βιντεοπαιχνίδια παρά να κάνει ένα ντους.
  •  Απόκρυψη από τα αρνητικά ή μη άνετα αισθήματα ή καταστάσεις
    Κάποιοι έφηβοι εθίζονται στα βιντεοπαιχνίδια γιατί τα χρησιμοποιούν σαν ''φάρμακο''. Όταν έρθει αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις ή συναισθήματα μπορεί να "κρυφτεί" στο παιχνίδι  σαν μέθοδο για αποφυγή.
  • Αμυντικότητα
    Όταν ρωτηθεί για το χρόνο του ξόδεψε στο παιχνίδι, μπορεί να γίνει αμυντικός. Η άρνηση είναι συχνά μια ένδειξη ότι κάτι κάνει λάθος, ειδικά εάν το πρόσωπο φαίνεται ήρεμο όταν οι φίλοι και η οικογένεια αισθάνονται παραμελημένοι ή απόμακροι από τη ζωή του.
     
  • Κατάχρηση χρημάτων
    Κάποιος που είναι εθισμένος σε βιντεοπαιχνίδια, στον υπολογιστή, ή στα παιχνίδια στο Διαδίκτυο, θα ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στον υπολογιστή ή σε αντικείμενα που σχετίζονται. Θα κάνει συνεχώς αναβάθμιση hardware, πακέτα λογισμικού και αξεσουάρ. Αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αν το άτομο ξοδεύει τα χρήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τους λογαριασμούς και άλλες ανάγκες.
  • Ανάμικτα συναισθήματα 
    Όπως και με κάθε εξάρτηση, η χρήση της "ουσίας" - στην περίπτωση αυτή, το video game - αρχικά προκαλεί αισθήματα ευφορίας, αλλά αυτό  γρήγορα ακολουθείτε από ενοχή. μπορεί να αισθανθεί ενοχή  είτε από αυτό που κάνει, ενώ είναι online είτε απλά για το χρόνο που περνά στον υπολογιστή.
 ΠΗΓΗ: http://www.video-game-addiction.org




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου